Από Newsroom Στις 29 Νοέ 2024
*** Η Λευκωσία δουλεύει με συστηματικό τρόπο την αμυντική θωράκισή της. Τόσο άμεσα, όσο (κυρίως) έμμεσα και… εξ αντανακλάσεως. Τι εννοώ; Οι Κύπριοι είναι διατεθειμένοι να εξασφαλίσουν στους Αμερικανούς εδάφη στο νησί, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ως βάσεις ή ως ένα είδος βάσεων.
*** Η σκέψη τους, απλή: αν τις λειτουργούν, θα φροντίζουν και να τις υπερασπιστούν. Κι έτσι, μαζί, θα υπερασπίζονται και το νησί. Μεταξύ μας, δεν διαφέρει και πολύ από τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται κι ενεργούν κι άλλες χώρες (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης). Πάμε παρακάτω.
*** Και τι κάνουν; Φέρονται να είναι σε συζητήσεις, ώστε να παραχωρήσουν στις ΗΠΑ μια μεγάλη έκταση, η οποία βρίσκεται κοντά στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Βέβαια, η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά μαθαίνω ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
*** Τι άλλο μαθαίνω; Ότι στον σχεδιασμό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στο νησί. Υπό τον όρο ότι οι Αμερικανοί πάντα θα αναλάβουν τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης, σε επίπεδο υποδομών. Ενδιαφέρον.
*** Και τέλος, αυτό που ακούω είναι ότι δεν ισχύει μια πληροφορία που κυκλοφόρησε πρόσφατα και θέλει τους Βρετανούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τη βάση τους στο νησί. Γιατί, γεωστρατηγικά, μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.
*** Αντιθέτως, από πουθενά μέχρι τώρα δεν προκύπτει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια. Ακόμα κι αν εξασφαλιστεί το πράσινο φως της Ουάσιγκτον, θα υπάρχει πάντα το αγκάθι της Άγκυρας. Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, εννοείται. Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για το μέλλον.
*** Με την ευκαιρία, να αναφέρω εδώ και κάτι ακόμα: μπορεί το πολιτικό κατεστημένο της Άγκυρας να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αθήνα, προς αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με την Αθήνα, στα ελληνοτουρκικά θέματα, το «Βαθύ Κράτος», όμως, επαγρυπνά. Γιατί το γράφω;
*** Προ ημερών, τουρκικό εμπορικό πλοίο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα εξέπεμψε SOS. Πολεμικά, της πολυεθνικής επιχείρησης «Aspides», που έπλεαν στην περιοχή, έσπευσαν για βοήθεια. Όμως…
*** Ο Τούρκος πλοίαρχος την αρνήθηκε, επειδή επιχειρησιακός επικεφαλής της είναι Έλληνας αξιωματικός. Προφανώς, ενήργησε κατόπιν συνεννόησης με το «κέντρο» του. Γεγονός που αποδεικνύει ότι ο σκληρός πυρήνας «απέναντι» παραμένει αναλλοίωτος.
ΠΗΓΗ