21/1/2020
γράφει: Ο Πέτρος Ιωάννου*
- Λέγαμε στο προηγούμενο πως «ο βαριά άρρωστος δεν αναρωτιέται τι θα κάμει σε δέκα χρόνια, αλλ΄ αν θα βγάλει τη νύχτα, έτσι λείπουν στον ανίσχυρο μακρόπνοες συλλήψεις». (Κονδύλης) και ”Ο τρόπος που γράφεται – διδάσκεται η Ιστορία δεν συμβάλλει στην πνευματική ενηλικίωση των ελλήνων” [Διαμαντόπουλος]
– Είναι φανερό, πως η inteligencja, το σύνολο σχεδόν των διανοουμένων, “πολιτικοί” και ΜΜΕ αλλοίωσαν βαθιά το είναι της ελληνικής κοινωνίας, σε καιρούς διεθνούς ρευστότητας.
ΗΠΑ και Ρωσία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις ”πολεμοδουλειές”. Στα 420 Δις $ ο τζίρος των 100 μεγαλύτερων εταιρειών πολεμικού υλικού. Η Τουρκία γίνεται αστακός και μεις αντί για οργανόγραμμα ισχύος γεμίζουμε στρατόπεδα με κολασμένους όλης της γης. Mόνο στο μισό ΄19 κοντά 40.000. (Συρία 4.234, Αλβανία 5.025, Αφγανιστάν 7.310, Παλαιστίνη 1.479, Τουρκία 3.228, Ιράκ 3.014, Πακιστάν 4.840, Ιράν 1.358, Μαρόκο 595, Σομαλία 866, Μπαγκλαντές 1.352, Αλγερία 732, Λ.Δ. Κογκό 1.196. Λοιποί 3.896. (Ελλ. Αστυνομία)
Εδώ να προσθέσουμε άλλους 65.000 τελευταία. Πρώην σφριγηλοί πληθυσμοί, στο έλεος λαθρεμπόρων. Ρισκάρουν ζωές και ζωές, για τον “πλούσιο βορρά’’
Ντουγρού, για την “γη της επαγγελίας’’, για την άρρωστη Ευρώπη, εν γνώσει των κλειστών συνόρων. Είναι επιλογή απόγνωσης, πολιτική ΟΗΕ, μετακίνηση 44 εκατομμυρίων προς ΗΠΑ και 235 προς Ε.Ε. μέχρι το 2.050, λόγω υπογεννητικότητας… ή η πολιτική εκβιασμών και άλωσης του Ερντογάν;
4.616 τουρκικές παραβιάσεις το ΄19, (150 μ. πάνω από σπίτια, Οινούσες). Κόσκινο το Αιγαίο. Γιατί; Τετραμερείς ακούω, πυγμή και ΑΟΖ δεν βλέπω…
Η Τουρκία έδωσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ, Μάρτη του ΄18.
Τι έκαναν, οι Τσίπρας, Μητσοτάκης; Τίποτα ή μάλλον ότι έκαναν, οι προηγούμενοι.
– Ζωτικά συμφέροντα Τουρκίας στο Αιγαίο, (Μαδρίτη), συνοριακές διαφορές, συν επί μέρους… (Ελσίνκι) από Σημίτη. Μας ξενίζει;
– Ζεμπεκιές ο ΓΑΠ, κουμπαριές ο Καραμανλής
– Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με συζητήσιμη τη Χάγη ο νυν Πρωθυπουργεύων.
Ξένοι δικαστές θα μας πουν αν οι Οινούσες είναι ελληνική κτήση. Περίφημα!
Να οικτίρω, να λυπηθώ το εκάστοτε ζαβό πολιτικό προσωπικό ή τους εντολείς; Δεν ξέραμε την 1η φορά. Τη 2η …τις υπόλοιπες;
O EastMed Αct πέρασε από Γερουσία, Τραμπ, Αθήνα, όμως «Το Ισραήλ προσέχει μη θυμώσει η Τουρκία. Τώρα που υπέγραψε συμφωνία με Λιβύη, ίσως διαπραγματευτούμε με Άγκυρα την εγκατάσταση του αγωγού πληρώνοντας δικαιώματα στην Τουρκία», γράφει η Haaretz αγνοώντας παντελώς Ελλάδα – Κύπρο.
«Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει τις γεωπολιτικές ανάγκες της Τουρκίας που ασφυκτιά σε Αιγαίο και Μεσόγειο και ζητά δίκαιη, ίση μοιρασιά τους».(Τζεμ Γκιουρντενίζ, ναύαρχος ε.α., γκουρού της «Γαλάζιας Πατρίδας»)
Επί χρόνια διεκδικούν και μεις όχι. Μέγα λάθος λέει ο καθηγητής Μάζης.
Πώς θα υπερασπίσουμε, αυτά που δεν έχουμε. Ούτε καν με Κύπρο και Ιταλία…δεν όρισαν ΑΟΖ, όπως και το εύρος των 12 ναυτικών μιλίων.
-Θάπρεπε να ερίζουμε για τη σχολή της Χάλκης, τα βακουφικά της Πόλης, για μειονότητα στον Πόντο.
-Να “κουρδίζουμε’’ Κουρδικές κοινότητες
-Να ξυπνάμε μετριοπαθείς μουσουλμάνους απ΄τον λήθαργο (Αλαουίτες).
-Νάμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Λυβικό και δεν είμαστε.
-Νάχουμε πάλι, ενιαίο αμυντικό δόγμα με Κύπρο.
-Να πάψουν Κύπρος και Ελλάδα νάναι δορυφόροι της Τουρκίας (θυμηθείτε το κρυφτούλι των S300).
Όλα αυτά κανένα κόμμα εν Ελλάδι καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα κάνει πράξη. Μη έχοντας προπαρασκευή σε λαό, στρατό, πολεμική βιομηχανία, πάμε σε αχαρτογράφητα νερά.
- Πάντως κατά Αχμέτ Αμπουντού (Independent), «η Τουρκία μοιάζει τραυματισμένη, απελπισμένη. Ο Ερντογάν έχει επίγνωση κινδύνου. Αποπειρόμενος όμως να αυξήσει την επιρροή του, διακινδυνεύει πόλεμο που θα μπορούσε και να χάσει. Αίγυπτος και Ελλάδα δεν πρέπει να δείξουν κανένα σημάδι αδυναμίας αλλά να κρατήσουν και την ψυχραιμία τους. Να μην παρασυρθούν, σε μία τεράστια σύγκρουση».
Είναι φανερό πως Τούρκοι κι άλλοι παίχτες δεν μας λογαριάζουν, ειδικά μετά την οικονομική και πληθυσμιακή κατρακύλα. Το 1926 είχαμε 6 εκατομμύρια ,13 η Τουρκία, το ’74: 8/30, σήμερα 10/80. Θ΄αλλάξουμε ρότα;
- Λαμπρή εξαίρεση, στα πέτρινα χρόνια των δανειστών, μια καπνοβιομηχανία που μας εκπλήσει κάθε χρόνο. Ιστορικό ρεκόρ ο τζίρος στα 130 χρόνια της. Στα 3.850.000 €, ο «Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» στους υπαλλήλους, 600.000 σε ιδρύματα – φορείς (Καλαμάτα). Ο πρωτοχρονιάτικος λαχνός:10.000 σύν 800 € σε πολλούς τυχερούς.
Για το 2020 η “ΚΑΡΕΛΙΑΣ’’ προγραμμάτισε επενδύσεις: 7,5 εκατομμύρια ευρώ (εξοπλισμός), 5 για νέα εμπορικά σήματα.
- Ίδιος αέρας πνέει στη Φινλανδία όπου η Σάνα Μαρίν σχεδιάζει τα εργασιακά ερήμην των “ισχυρών’’,«Το οκτάωρο δεν είναι η υπέρτατη αλήθεια. Πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο για νάχουν περισσότερο χρόνο γι’ αγαπημένους. Εξάωρο και 4ήμερο, το επόμενο βήμα»!
Έκλεισα με Φινλανδία όχι μόνον ως μέτρο σύγκρισης αλλά για ν΄αντιληφθούμε όλοι, ποιοί φυτεύουν, και κάνουν σημαντικά τα “μπουμπούκια’’ των Αθηνών που αργά ή γρήγορα θα βάλουν τον τόπο σε νέες περιπέτειες…
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
* O Πέτρος Ιωάννου είναι απόμαχος εκπαιδευτικός