Αλλαγή χρονιάς σημαίνει: πως ο καθένας μας κάνει φύλλο κ φτερό τα δικά του, τα εν οίκω, τα εν δήμω, τα της πολιτείας

Ζωή δεν είναι να ξυπνάς να τρώς και να κοιμάσαι, παρά να είσαι ξυπνητός όταν κοιμούνται οι άλλοι.

Μαντινάδα τσι Κρήτης

Λάρισα 30/12/2023

γράφει: ο Πέτρος Ιωάννου*

Το 2023 φεύγει  και οι επιχειρήσεις, κάνουν ισολογισμούς κι απολογισμούς. Πόσο θα ωφελούσε αν κι ο καθένας μας έκανε φύλλο κ φτερό τα δικά του, τα εν οίκω, τα εν δήμω, και τα της πολιτείας;

Ζούμε εκτεταμένες πολεμικές κι αρρωστημένες καταστάσεις με πλήρη μακαριότητα, κι όταν οι  γείτονες  μεθοδικά χτυπούν (σχεδόν όλοι) ψάχνουμε τί έκανε η διεθνής  κοινότητα, ημών κοιμωμένων… Δεν μπορώ να χωνέψω γιατί κάθε φορά θα πρέπει να τρέχουμε καταϊδρωμένοι πίσω από  Τούρκους και λοιπούς… Βαλτοί ή κουζουλοί, άλλη ερμηνεία δε χωρεί.

Διεκδικήσαμε ποτέ νάχουμε λόγο και μερίδιο στην εξουσία ; Όχι. Κι ενός  σπουδαίου ακόμη  προπονητή , παίζεται το κεφάλι αγώνα με αγώνα , βδομάδα με βδομάδα και οι έλληνες ανακυκλώνουν γύρω στα 100 – 200 χρόνια απ΄τους ίδιους οίκους, γόνους κι επιγόνους αρεστούς σε ξένα λόμπυ και υπηρεσίες.

Ήμουν προ κορωνιού σε σεμινάριο  «Ηγεσία ομάδας και οργάνωση του χρόνου», της φίλης Διονυσίας Τριπολίτου κοινωνιολόγου και μ’ εντυπωσίασε η φράση συναδέλφου φυσικού: ”αν είσαι ανεπιθύμητος σ΄ένα αεροδρόμιο προσπάθησε να προσγειωθείς σε άλλο”. Καταλυτικός λόγος, άθελά του με φωτογράφιζε. ”Mαύρο” στο you tube και σε πολυετείς κόπους παραγωγής στο ραδιόφωνο, λόγω ”ρητορικής μίσους” …ακροατή που παρεμβαίνει. Το Ηλεκρονικό έγκλημα στον υπολογιστή. Μη συμβατός στη νέα ιδιοκτησία του σταθμού. Νάναι καλά ο φίλος ο Γιώργος  Δασκαλούλης που σκάρωσε αυτή την ιστοσελίδα,   τους ”αεροδιαδρόμους”  της  enotikos.gr, για να λέμε κάθε φορά τα σύκα , σύκα και τη σκάφη, σκάφη.

– Άλλωστε, ποιός τόπε ότι  έχουν θέση στη ”δημοκρατία” οι ενοχλητικοί;

Κατά τον δημοσιογράφο  Χ. Χαλαζιά ”Η δημοκρατία – που συχνά παρουσιάζεται ως το καλύτερο πολιτικό σύστημα – για αιώνες αποτέλεσε σπάνια μορφή διακυβέρνησης.

– Γιατί;

-Διότι, κανένα καθεστώς δεν ταυτίζεται πλήρως με το δημοκρατικό ιδεώδες, που προϋποθέτει ειλικρίνια κι όχι κατάχρηση εξουσίας των ισχυρών προς τους αδύναμους”.

Βέβαια ισχυροί κι αδύναμοι , μιλούν για δημοκρατία εννοώντας τη δική τους, αυτή που είναι κομμένη και ραμένη στα μέτρα τους. Φτάνει μια ματιά στα γεγονότα, για να αντιληφθούμε πως κυρίαρχα, είναι μόνον τα συμφέροντα κι η ραθυμία, απέναντι σε κοινωνίες που θυμίζουν μισοκαμμένο δάσος, πλυμμυρισμένο κάμπο.

”Ζητείται ελπίς” ( Σαμαράκης) ή μόρφωση;

Μορφωμένος κατά E.D.Martin, στο ”The Meaning of liberal education” είναι ο άνθρωπος που έμαθε να κυριαρχεί στον εαυτό του, απαλλαγμένος απ’ τις αντιλήψεις της αγέλης, που μπορεί να ασκεί αυτοκριτική και να έχει δική του γνώμη όσο κι αν οι άλλοι λένε άλλα… Ο άνθρωπος που στηρίζεται στις προσωπικές του πεποιθήσεις και στα προσωπικά του ιδεώδη, αντί ν’αφήνει να τον κυριαρχούν. Συναντάμε πολλούς μ’ αυτές τις σταθερές;

Πώς γίνεται η κατεστραμένη από πόλεμο, φτώχεια, κατοχή, πείνα, εμφύλιο, Ελλάδα ν΄αγγίζει το θαύμα της ανάπτυξης τη δεκαετία του ’60 (8,5%) και στα χρόνια της μεταπολίτευσης να βολοδέρνει μέχρι την πρόσφατη ελεγχόμενη χρεοκοπία της; (7η)

– Παππού, λεφτά,  λεφτά! να τα πάρω; μου λέει η εγγονή

– Και δεν τα παίρνεις.

– Ααα  μου έπεσε ένα λεφτό…κι επέμενε, μη γνωρίζοντας την αξία του.

– Άστο,  μ΄ένα λεπτό δεν αγοράζεις τίποτα…  απαντώ, ενώ οι συνειρμοί μου τρέχαν.

Πόσοι θυμούνται ότι με τις αντιστοιχούσες σ΄αυτό 3,4 δραχμές θα μπορούσαν ν΄ αγοράσουν (ήμουν 3,5 χρονών το καλοκαίρι του΄63) ένα απ΄τα εξής: 4 -7 μικρά τετράδια 20φυλλα  , 2 πένες (κονδυλοφόροι), 1 κιλό πορτοκάλια ή λεμόνια, 1 κιλό ντομάτες, 1 πακέτο μακαρόνια, 1 κιλό σιτάρι ή αλεύρι , 1 γάλα ΝΟΥΝΟΥ, 5 καφέδες στο καφενείο, 1 κρασί στο μαγαζί, ένα γαλόνι πετρέλαιο. Την ίδια περίοδο, το μεροκάματο ήταν 40 – 48 δρχ (άνδρες)  20 (γυναίκες) τις 24 (παιδιά). Μία δραχμή ισούται με 15 δολλάρια και οι 320 με μία χρυσή λίρα. Η ανάπτυξη υπερβαίνει το 7 – 10 % κι ο πληθωρισμός στο 2,14%. Δημόσιοι υπάλληλοι 112.896 (1974)  .

Ειδικοί διατείνονται πως  απ΄τα ερείπια λογικό είναι να πάμε στην ανοικοδόμηση αλλά θαρρώ συντρέχουν κι άλλοι λόγοι. Κάτι είχαν ‘κείνοι οι Έλληνες που δεν έχουν οι σημερινοί. Κάπου ακουμπούσαν! Συνθήκες  ίσων ευκαιριών, δεν είχαν . Σπουδές ιδιαίτερες ούτε*. Είχαν όμως Θεό , θέληση για επιτυχία και πατρίδα.

Η πρόταση του Αρχιμήδη: Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω, τα λέει όλα . Όμως γι αυτό θα μιλήσουμε στο επόμενο σημείωμά μας.

Με το καλό να νοιώσουμε αδέρφια και να παραδεχτούμε κάποτε τις ανατροπές που έφερε το Θείο βρέφος κόντρα στα ιερατεία , όλων των εποχών.

Adiós Amigos

* O Πέτρος Ιωάννου είναι απόμαχος εκπαιδευτικός, διαχειριστής της enotikos.gr

 

*Η μακαρίτισσα μάνα μου, Ζωή, ίσα που τέλειωσε την Γ’  Δημοτικού στον πόλεμο. Κέρδισε τη ζωή στα 20+ απ΄τα δολοφονικά χτυπήματα παρακρατικών του Γρ. Σούρλα, χάρη στα στυβαρά χέρια, στις φωνές της παπαδοκόρης της Βασιλικής: ”Ρε αλήτες τί σας φταίει το κορίτσι”;  [Όχι ο αδερφός της Πέτρος, κείνη τη μέρα, κι οι Βασίλης, Γιώργος χτυπημένοι από δεξιούς κι αριστερούς στον εμφύλιο].

Έμαθε να γράφει και να συλλαβίζει στα γεράματα για να μπορεί να προσεύχεται από κείμενο.

Δύο χρόνια πριν ο καρκίνος της χαλάσει τα σωθικά της (2015/ 89,5) ανέβαινε, κατέβαινε τη θεριζοαλωνιστική μηχανή σαν παιδούλα. Όταν ρώτησα το γιατί, με απάντησε: Εγώ προσευχόμουν στην Παναγιά να βρώ 5 αυλακιές γη και βρήκα.  Να γιατί αγαπώ τη γη.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *