ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

13/11/2023

  Μια φορά κι έναν καιρό, στην μακρινή Greca-παραλογία ο μεγάλος αυλικός του ηγεμόνα χαμογελαστά και ωμά είπε «Ποιός νοιάζεται για τον θάνατο του παιδιού σου; Για αριθμούς νοιάζεστε! Ας ρωτήσουμε εσάς εκατό τυχαίους ανθρώπους, σας προκαλώ».
Αριθμούς, μισθούς, ακρίβεια, νέους ανέργους αυτά μετράμε, την αλήθεια του κτήνους ζούμε. Ο πολιτικός άντρας αυτής της παρακμής το φώναξε , χωρίς όμως να το καταλάβει με όλη την έπαρση «Οι νέοι σε αυτή την χώρα υποφέρουν σαν άνεργοι, ξεχνιούνται σαν κρατικοχαμένοι!».
Ποιος νοιάζεται για μια πατρίδα, που σε μια νύχτα μάτωσαν πάνω σε σαπισμένα σίδερα τα νιάτα της;
Οι επιτροπές θα «νοιαστούν» και τα πορίσματα θα βγουν… κάποτε!
Αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους όμως δεν ζουν, ούτε θα ζήσουν κάποτε. Μόνο οι επιτροπές «ζουν» σιωπηλά για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο!
Εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή η μια με την άλλη αγαπημένη αδερφή συνένοχες και βουβές πάντα μπροστά στην ευθύνη την «Υψηλή». Επιτροπή και Δικαιοσύνη σε κίνηση αργή μπροστά σε κάθε τραγωδία εθνική.
Αργά, μαρτυρικά ζούμε τραγωδία όχι αρχαιοελληνική αλλά σύγχρονη , τωρινή .
Σκοπός της κάθε τραγωδίας ήταν η Κάθαρσις! Ποιός νοιάζεται για την κάθαρση, αφου μπορεί να ποζάρει χαμογελαστός με τα χέρια στις τσέπες και περήφανα από τα ρουσφέτια του εκλεγμένος; Λέει τελικά μια δόλια συγγνώμη γιατί « Έχει καρδιά».
Η ελληνική γλώσσα μόνη της απαντά στις συγ-νώμες που μας λένε οι πολιτικοί εύκολα, γιατί υπάρχει η «Συγγνώμη» και η «Συγνώμη», που μεταξύ τους έχουν την πιο μεγάλη διαφορά! «Διότι στην λέξη ‘συγγνώμη ‘ δεν αφαιρείται μόνο το ένα [ γ ] αλλά χάνεται και το νόημα της λέξεως .Πρακτικά η συγγνώμη από συγχώρεση καταλήγει… γουρουνογνώμη γιατί η συγνώμη με ένα γ κρύβει μέσα της τον χοίρο καθώς Συς =υς=χοίρος
{ Συς =χοίρος + γνώμη }.
Ξεκάθαρα «Συγ-νώμες» γουρουνιών ακούμε και ζούμε μέσα στη λάσπη τους πνιγμένοι.
«Ποιος νοιάζεται;» όμως μπορεί να μας ξαναρωτήσει ο αυλικός και πάλι χαμογελαστός. Απάντηση θα πάρει;
Ειρήνη Μουμούρη
Γραμμένο για τον Γεράσιμο, που «νοιάζεται» για να ζήσει τόσους μήνες καρφωμένος πάνω σε κρεβάτι εντατικής, γραμμένο για κάθε ζωντανή και καμένη ψυχή, που νοιάζεται για να δικαιωθεί.
Υ.Γ. Ευχαριστώ το blog Γρηγόριος, που έχει καταγράψει την διαφορά στην ετυμολογία της λέξης!

* Η Ειρήνη Μουμούρη, σπούδασε Νοσηλευτική και Φαρμακευτική, εργάζεται δε στον Άγιο Ανδρέα Πατρών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *