
2/5/2023
Γράφει: ο Πέτρος Ιωάννου
Απ΄τις συνήθεις ανιαρές εμφανίσεις στελεχών των κομμάτων ή «κομματικών σκύλων» θα’λεγε κάποιος, επί το αυστηρότερον και 2 μαιτρ της μετριότητος από ΝΔ και Συριζα ξεπέρασαν εαυτούς… στο «Κόντρα».
– «αν με διακόψετε ξανά δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση. Θα με αφήσετε να μιλήσω. Να σταματήσετε την προβοκατόρικη συμπεριφορά που κάνετε στα κανάλια τις τελευταίες μέρες». (Γ.Κουμουτσάκος)
– «Κύριε Κουμουτσάκο θα μου κάνετε παρατήρηση; Είστε δεκανέας, τι είστε; Νομίζω ότι τα έχετε παρεξηγήσει λίγο τα πράγματα, να δέχεστε κριτική για τα αίσχη σας». (Δ.Τζανακόπουλος)
– Γ. Κ: «Δεν ντρέπεστε λίγο για τις μαύρες σακούλες και τα μαύρα λεφτά που διακινούσατε;»
– Δ. Τ: «Καλά δεν ντρέπεσαι και λες τα έπαιρνα, αλήτη να ανακαλέσεις».
– Γ. Κ: «αλήτης είσαι».
Αυτά σε μια ευνομούμενη χώρα με αχρωμάτιστη δικαιοσύνη, υποθέτω, θα διώκονταν αυτεπάγγελτα χωρίς να διεκδικώ «δάφνες» νομικού… Τάχα έχουμε και ΕΣΡ, που να μην είχαμε…
Τα «παλληκάρια» των οικιών υμών εμπιπραμένων, τραγουδάνε, χαράσουν δρόμους για το χτες, πότε στα κανάλια, πότε στην Βουλή. Τις πταίει; Μα προφανώς και δεν προέκυψαν από σακούλια τσιπς.
Προέκυψαν από σάκους που ήρθαν στα δικαστήρια μετά την βάσανο και ετυμηγορία του λαού ντε. Να που «Ηυρέθησαν οι πταίοντες», θάλεγαν οι Σουρής, Παπαδιαμάντης.
Αντιθέτως ένας φέρελπις 42χρονος επιστήμονας, ο Γιώργος Δασκαλούλης εξαιρετικός φίλος εδώ και λίγο καιρό, μ΄ένα του έξυπνο άρθρο, πρόσφατα, στο Infognomon Politics του Σάββα Καλεντερίδη: «Δικαίωμα ψηφιακού ελέγχου, σε τομείς που άπτονται εθνικής κυριαρχίας χωρών της ΕΕ, από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ» βάζει σοβαρά ζητήματα. Αν πληρώνουμε προ του βρώμικου πολέμου στην Ουκρανία αυξήσεις, φαντασθείτε τι έχει να γίνει, όταν ισχύσει το ψηφιακό σύστημα καταγραφής, και κοπούν με «μαχαίρι» οι λαθραίες μεταφορτώσεις, Τι τιμολογήσεις θα προκύψουν;
Χρόνια τώρα Ε.Ε. και Η.Π.Α. διαγκωνίζονται για το ποιος θάχει το πάνω χέρι. Επί Μέρκελ ίσχυε: «ότι, οι μέρες που η Ευρώπη βασίζεται στις ΗΠΑ έχουν τελειώσει» Σήμερα αυτό βλέπουμε;
«Μετά από πολυετή διαμάχη / διαπραγμάτευση περί Ευρω-Αμερικανικής ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων, άλλης ενεργειακής πολιτικής και την αποδοχή από Ε.Ε. του εποπτικού ρόλου του ΝΑΤΟ κάτι αλλάζει.
Το νέο νομικό, θεσμικό πλαίσιο μονομερούς προσβάσεως των ΗΠΑ στα ψηφιακά δεδομένα της ΕΕ, έχει ενδιαφέρον.
Στις 16/7/2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε στην υπόθεση Schrems II, το κύρος της απόφασης για την “ασπίδα” προστασίας της ιδιωτικής ζωής ΕΕ – ΗΠΑ (απόφαση 2016/1250). Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας των ΗΠΑ, δηλ. προγραμμάτων που επιτρέπουν, πρόσβαση αμερικανικών δημόσιων αρχών σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται από την ΕΕ στις ΗΠΑ για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, οδηγούν σε περιορισμούς της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Έτσι η ΕΕ προέβη σε επαναδιαπραγμάτευση και κατέληξε στις 25 Μαρτίου του 2022 σε μια νέα επί της αρχής συμφωνία περί της ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων με τις ΗΠΑ.
Στις 25/11/2020, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ μια εκτενή αναφορά σχετικά με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας εν όψει του 2030. Πλέον, πλην Ρωσίας, προστίθεται ρητά η Κίνα, ως μια νέα αναδυόμενη απειλή για το ΝΑΤΟ. Δεν είναι στρατιωτική δύναμη αλλά εξελίσσεται ως οικονομική, ψηφιακή, εμπορική και τεχνολογική απειλή.
Δηλ. η Κίνα πορεύεται πλαγίως και πετυχαίνει με διπλωματία, εμπορικές, οικονομικές συναλλαγές. ‘Ετσι προωθεί δικά της επεκτατικά σχέδια. Οι οικονομικές δραστηριότητες της Κίνας, πρέπει να περιέλθουν στην ελεγκτική αρμοδιότητα, του εν Βρυξέλλες Αμερικανού Αρχιστράτηγου του ΝΑΤΟ. Ο συνδυασμός Ρωσικής, Κινεζικής απειλής, απαιτεί σύσταση ενός νέου “στελέχους” στο Νότο (Μεσόγειος).
Στις 24/6/2021, κατετέθη στην Αμερικανική Γερουσία, σχέδιο νόμου με τίτλο: “ΗΠΑ – Ελλάς, Νόμος περί Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας 2021”. Αυτό προβλέπει την συγκρότηση Διακοινοβουλευτικού Νομοθετικού “Στελέχους”, με την συμμετοχή Αντιπροσώπων Κυβερνήσεων: Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, ΗΠΑ σε μορφή “3+1”.
Αν διαβάσει λοιπόν κανείς προσεκτικά από την αρχή το εν λόγω έγγραφο, λαμβάνοντας υπόψη την σύσταση νομοθετικού οργάνου που θα αποτελείται από εκπροσώπους των 4 κρατών, (6 θα’ναι Αμερικανοί Γερουσιαστές), αντιλαμβάνεται ότι το “όργανο” θα αποφασίζει εφεξής για ζητήματα τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και κρίσιμα Εθνικά ζητήματα: Άμυνα, Στρατηγική, Ενέργεια, Οικονομία κ.α.
Στις 7/10/2022, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε Διάταγμα περί ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων, που περιλαμβάνει επικαιροποιημένους κανονισμούς προστασίας ιδιωτικής ζωής, στα πρότυπα απόφασης Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ( Schrems II). Προβλέπει ότι Ευρωπαϊκά ψηφιακά δεδομένα θα μπορούν νομίμως να συλλέγονται από ΗΠΑ, αν πρόκειται για “διεθνείς εγκληματικές απειλές”, λ.χ. σπάσιμο κυρώσεων, έξωθεν παρεμβάσεις σε εκλογικά αποτελέσματα, χωρών της Ε.Ε., ρωσο-κινεζικά προϊόντα προς Ε.Ε. Ουδέποτε ως τώρα επεβλήθη καθεστώς de facto παράδοσης ευαίσθητων κρατικών μυστικών όπως είναι τα αρχεία της Τελωνειακής ή της Εκλογικής Αρχής, Κυρίαρχου Κράτους, σ΄άλλη χώρα.
Σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022, η τελωνειακή ένωση είν’ ακρογωνιαίος λίθος της Ε.Ε. Τα μέλη ανέλαβαν δεσμεύσεις ενιαίας ηλεκτρονικής θυρίδας, στον εκτελωνισμό εμπορευμάτων.
Η ενιαία θυρίδα με Τεχνητή Νοημοσύνη θ’ αναλύει δεδομένα τελωνειακών αρχών, θα εντοπίζει παραβάσεις. Οι ψηφιακές τελωνειακές μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν στο α’ εξάμηνο του 2024.
Ανακεφαλαιώνοντας: α) τα τελωνεία της ΕΕ θα εντοπίζουν, θα προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. από κάθε “υβριδική” απειλή (εμπορεύματα Κίνας, Ρωσίας, Ιράν). Θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, εισαγωγή τους στην Ε.Ε. παρόντων των ΝΑΤΟϊκών, Αμερικανικών ελέγχων. Αυτό θα επηρεάζει την οικονομία και κατ’ επέκτασιν τη ναυτιλία και το εμπόριο στην ΕΕ και την χώρα μας.
β) θα ελέγχονται ποσότητες (πλαφόν), εγκεκριμένων εμπορευμάτων.
γ) Θα ενισχύει τον ενεργειακό, εμπορικό, οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας κι αυτό θα επηρεάζει οικονομίες στην Ε.Ε.
δ) Ψηφιακά θα ελέγχονται εκλογικές διαδικασίες για «μη ανάμειξη Ρωσίας, Κίνας»
(Γιώργος Δασκαλούλης / LL.B. (Hons), LL.M. (Dist.), Licenciado em Direito, Mestre em Direito, Διεθνολόγος Νομικός – Επιχειρηματίας)
Σαφώς οι έλεγχοι θα περιορίσουν το λαθρεμπόριο, αλλά ο κλοιός θα φέρει νέες αυξήσεις που θα πληρώσει ο καταναλωτής. Αυτά είναι τα ζέοντα κι όχι οι κοκορομαχίες προς άγραν ψήφων. Οι εκλογές έρχονται, τα μαντριά σε «εγρήγορση». Τι θ΄αλλάξει; Τίποτα… Τουλάχιστον με τον υπό ψήφηση νόμο θ’ αποκλείονται τα περισσότερο επικίνδυνα για την ασφάλεια και το πολίτευμα κόμματα, γιατί ακίνδυνα δεν υπάρχουν. Λέτε να χτυπά η καμπάνα κάποτε και για το ΚΚΕ;
*Ο Πέτρος Ιωάννου είναι διαχειριστής της enotikos.gr, απόμαχος της εκπαίδευσης