Γράφει: ο Πέτρος Ιωάννου*
Λάρισα 7/8/2017
Όλοι θέλουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, το χρειάζεται η χώρα. Δεν φτάνει, όμως, μια έκδοση ομολόγου ή το κλείσιμο της αξιολόγησης, Μια χώρα για να είναι κανονική χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν. Οι επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, θέλουν μια κανονική Δικαιοσύνη, ασφάλεια, κανόνες οι οποίοι να ισχύουν για όλους. Οι θεσμοί είναι αυτοί που θωρακίζουν τη χώρα απέναντι στην αβεβαιότητα και τις αλλαγές προσώπων και κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μοιάζει να το αντιλαμβάνεται, παραπονιέται ο αρχιερέας του νεοφιλευθερισμού Αλέξης Παπαχελάς . Μια άλλη πολίτης η Αθηνά εξοργίζεται …με την σημερινή κυβέρνηση που θέλει νά είναι υπεράνω τών θεσμών. Αίσχος !»
Αλήθεια πότε οι εκλεκτοί σας πρωθυπουργεύοντες δεν διόριζαν τις ηγεσίες στην Δικαιοσύνη , στην αστυνομία στο στρατό; Για τους τελευταίους μάλλιστα έχει λόγο και η Αστερώεσα …Νοούνται θεσμοί δίχως οι ίδιοι να χειρίζονται τα του οίκου τους; Νοούνται θεσμοί σε αποικία χρέους και χειρότερα ,γιατί οι άποικοι έχουν δικαιώματα ως προς την μητρόπολη;
Τί άλλο είν΄αυτή η περιβόητη έξοδος στις αγορές , παρά ”αλλαξοκολιές” παλιών ομολόγων και χρεών με νεώτερες εκδόσεις, νεώτερες δηλ. χρεώσεις, δουλείες κι επιπρόσθετα βάρη στη δική μας ράχη και στα δισέγγονα των δισεγγόνων , ακόμη και εις βάρος της ίδιας της άμυνας και ακεραιότητας της χώρας ;
Βοά κι ο επίτιμος Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ κ.Φράγκος στον 9.84 ότι “ένα πολιτικό σύστημα που διαχρονικά, αρνείται να θωρακίσει την χώρα και πορεύεται με «τακτοποιήσεις» ημετέρων, έχοντας καταστήσει τους Έλληνες άθυρμα στα χέρια των Ευρωπαίων , που συμπεριφέρονται ως «σαράφηδες» και αδίστακτοι τιμωροί μέχρι εξαφάνισης ενός λαού, οδηγεί ουσιαστικά την Ελλάδα σε «φινλανδοποίηση», δορυφοροποίησή της δηλ. στο άρμα ισχυρού γείτονα.
Τέταρτος τα χώνει σε ψηφοφόρους και σύριζα: …Mα πώς όλοι θέλουν επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή στη νομιμότητα;
Kαι προ κρίσης, οι περισσότεροι πολίτες δεν επιδίωκαν απροκάλυπτα να φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, να διορίζονται αναξιοκρατικά στο δημόσιο, να επιτυγχάνουν αναξιοκρατικά και με πλάγια μέσα εύνοια της εξουσίας (βλ. σβήσιμο κλήσης, προστίμου κλπ), να κριτικάρουν μεν εμπαθώς τους άλλους, αλλά οι ίδιοι να είναι κατά βάση αδρανείς, αμαθείς, επιπόλαιοι κλπ. Επομένως, μάλλον οι περισσότεροι θέλουν να έχουν εύνοια με κάθε τρόπο, και δεν τους ενδιαφέρει επιστροφή σε καμία κανονικότητα. Άλλωστε, για το λόγο αυτό ψήφισαν κατά πλειοψηφία το Συριζα, επειδή δηλαδή αυτός υποσχέθηκε ότι θα τους χαρίσει ξανά την παλιά ευημερία. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με έναν άκρως ανώριμο και μη συνειδητό (κατά πλειοψηφία) ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει ούτε βασικές πολιτικές γνώσεις και ενημέρωση, αλλά ο οποίος θέλει απλά και μόνον να ζει καλά αδιαφορώντας όμως με ποιον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί και πόσο ο ίδιος θα συμβάλει σε αυτό.
Έχει λογική να ζήσει καλά και άνετα σε υλικό επίπεδο όποιος πολίτης μορφώθηκε ή εκπαιδεύτηκε καλά επαγγελματικά, εργάζεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα και εν τέλει προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Δεν έχει όμως καμία λογική να ζει καλά και άνετα κάποιος πολίτης, που είτε δε μορφώθηκε – εκπαιδεύτηκε καλά είτε το σημαντικότερο δεν εργάζεται συστηματικά προσφέροντας μέσω της εργασίας του στο κοινωνικό σύνολο, διότι κάτι τέτοιο είναι, εκτός των άλλων, προκλητικά άδικο αλλά και παρέχει ένα κάκιστο ευρύτερο ηθικό παράδειγμα. Επομένως, το να θέλουν κάποιοι να ζήσουν τη μεγάλη ζωή, χωρίς όμως από την πλευρά τους αντίστοιχη εργασία και κοινωνική προσφορά, είναι άτοπο και ηθικά απαράδεκτο. Το ζητούμενο είναι οι λίγοι σωστοί πολίτες της χώρας αυτής να διεκδικήσουν ενεργητικά το δίκιο και τα δικαιώματά τους σε κάθε περίπτωση που κρίνουν ότι αδικούνται, και να εγκαταλείψουν την εύκολη οδό της αδράνειας, την οποίαν εκμεταλλεύονται οι αναρίθμητοι πονηροί κάθε τύπου. Πάντως, το να περιμένουμε λύση από τους πολιτικούς εκείνους, που έφεραν τη χώρα σε αυτό το χάλι και τη χρεοκόπησαν, διέλυσαν το ελληνικό δημόσιο με την απαράδεκτη από κάθε άποψη στελέχωσή του χωρίς περαιτέρω κανέναν εσωτερικό έλεγχο σε κανένα επίπεδο, συντήρησαν τη διαπλοκή κλπ. αποτελεί παραδειγματική ανοησία».
Πέμπτος γράφει: Σωπάτε καλέ… Όλοι θέλετε την επιστροφή στην “κανονικότητα” ?
Είστε σίγουροι; Με τέτοιο χαζοχαρούμενο εκλογικό σώμα, έξοδο απο την μιζέρια δεν βλέπω. Τι Αξιόλογηση ,ομόλογα και πράσινα άλογα.Μα καλά, δεν βλέπετε το χάλι της γραφειοκρατίας? Δεν βλέπετε οτι η μισή Ελλάδα ζει συμπληρώνοντας έντυπα, δικαιολογητικά, αιτήσεις και ενστάσεις ? Ζείτε πράγματι στον Κόσμο σας… Είστε πλήρως συνυπεύθυνοι της κατάντιας.
Μήπως δίκαιο θάταν να πει είμαστε;
Έκτος ο Αντώνης απ΄την Καλιφόρνια εστιάζει καλύτερα: Η “επιστροφή στην κανονικότητα” προϋποθέτει ότι μια κάποια εποχή είχαμε “κανονικότητα” στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας πείτε ποιά ήταν αυτή η “καλή εποχή” ώστε να μπορέσουμε να την αναγνωρίσουμε όταν επανέλθει; Δεν πιστεύω να εννοείτε την εποχή του κ. Κώστα του Ραφηνάτου;
Τελευταίος στο χορό ένας ακόμη : Είστε σίγουροι; Αυτοί εκτελούν κατά γράμμα, σχέδιά τους και σχέδια αλλονών, μην τους υποτιμάτε.
Κλείνει εδώ ο χορός των σχολίων, δίχως επιπλέον δικά μου αφού ήδη εξήντλησα τον χώρο. Σειρά έχει ο δικό σας προβληματισμός κι η ευθύνη του καθενός. Τελεία και παύλα.
Καλό βόλι αμίγκος
* Ο Πέτρος Ιωάννου ήταν καθηγητής και υποψ.βουλευτής, τώρα δε ραδ. παραγωγός
Petran61@hotmail.com
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ