Γράφει: ο Πέτρος Ιωάννου
Σε ανύποπτο χρόνο ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα – νυν υφυπουργός ενεργειακών πόρων – Τζέφρι Πάιατ είχε δηλώσει: ”κάνουμε ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς λόγω πλανητικού κεκτημένου”.
Απίστευτη δήλωση! Υπάρχουν ανθρωπιστικοί βομβαρδισμοί;
Υπάρχει πλανητικό κεκτημένο;
Πλάκα μαζί μας κάνουν οι δυνατοί παίχτες και κάθε φορά πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο είτε στους γειτονικούς πολέμους, Ουκρανία, Ισδραήλ, είτε στην ίδια μας τη χώρα παλιότερα. 1823 -24, 1915 -1922, 1944 – 1949, (1963 – 1973 / Κύπρος) όταν έλληνες με μικρό έψιλον σκότωναν άλλους έλληνες για το χατήρι ποιανού; Αλλονών και ναι και όχι… Η Ιστορία ίσως απαντήσει κάποτε τα πελώρια γιατί. Λέω ίσως γιατί θεωρείται ταμπού ο εμφύλιος είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο κι έτσι κακοφορμίζουν και τα σημερινά πολιτικά δρώμενα.
Κι εδώ φροντίζουν οι έξω και οι μέσα να έχουμε τους μεν και τους δε, στρατόπεδα 2 και στραπάτσα παρακαλώ στα εθνικά μας συμφέροντα, στην οικονομία, στην λαϊκή κυριαρχία, στην εθνική κυριαρχία, κ.ο.κ. Μήπως είναι η πανάρχαια μέθοδος του διαίρει και βασίλευε;
Τελευταία ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος δικαίως υπενθυμίζει: «Δεν υπάρχουν καλές ή κακές ηγεμονικές δυνάμεις παρά μόνον αδίστακτες».
Πόλεμο είχε και έχει «ξαφνικά» η παραδοσιακά φίλη μας χώρα η Συρία, δυτικού ενδιαφέροντος σύρραξη, μέχρι να εμπλακεί η Ρωσία… Η στάση μας; Ένας άχρους, άοσμος, άγευστος, ακίνδυνος, άνευρος, δεδομένος δορυφόρος των ΗΠΑ.
Πόλεμο είχε και η Λιβύη, πόλεμο έχει και το Σουδάν. Τι κάνουμε σερνόμαστε πίσω απ΄το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δεν είμαστε σε θέση να οργανώσουμε ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο; Ποιος άραγε μας τραβάει τα’ αυτιά;
«Πόλεμο» υβριδικό έχει και το Αιγαίο η Ανατολική Μεσόγειος! Κι εδώ υποτονικές οι αντιδράσεις μας, υποχωρητικοί, διαλλακτικοί δια του κατευνασμού για να μην ενοχληθούν οι ΗΠΑ και οι αδιάλλακτοι γείτονες (τουρκία).
Γιατί ο θύλακας της Αρμενίας δεν είχε ενδιαφέρον για μας; Στην σύρραξη Ρωσίας Ουκρανίας γιατί να βιαστεί η Ελλάδα να διαλέξει στρατόπεδο και να μην έχει πρόσβαση και στους δύο; Γιατί είχαμε εισβολή και κατοχή… Στην Παλαιστίνη δεν έχουμε εισβολή και κατοχή; Στην Παλαιστίνη δεν θα ‘πρεπε να μπορεί να σηκώνει τηλέφωνα η Ελλάδα και να συνομιλεί και με τις 2 πλευρές; Έχει η Ιαπωνία 30 χρόνια προνομιούχα σχέση με την Παλαιστίνη και δεν έχουμε εμείς μια ανάσα απ΄την Κύπρο;
Στο Ισδραήλ μόνο το εθνορατσιστικό κυβερνητικό κόμμα Λυκούντ (Νετανιάχου) υπάρχει; Άλλοι με μετριοπαθείς απόψεις δεν υπάρχουν;
Ρωτά ο Πάνος Χαρίτος τον τον Ισδραηλινό δημοσιογράφο, συγγραφέα Γιντεον Λεβί για τον αιφνιδιασμό της 7ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ κι απαντά: «Ο αλαζονικός Ισδραηλινός στρατός , κατόπτευε τη δραστηριότητα των εποίκων, είχε το μυαλό του στις αλάνες τις Δυτικής όχθης για συλλήψεις πιτσιρικάδων, κι όχι στα νότια φυλάκια. Δεν γίνεται να τα έχεις όλα και να τα ελέγχεις με το σπαθί και για πάντα. Είναι δυνατόν νάχεις 2.500.000 ανθρώπους, καμιάς ιθαγένειας, κλειδωμένους σε μια γωνιά (Γάζα), να πετάς το κλειδί στη θάλασσα και μετά νάχεις απαίτηση ν’ αντιδρούν σύμφωνα με τις νόρμες σου; Είναι δυνατόν το χαϊδεμένο, κακομαθημένο παιδί της Δύσης να κάνει ότι θέλει για πάντα»;
Θα μου πείτε δεν μπορεί η Αστερόεσσα στη Μέση Ανατολή και μπορεί η Ελλάδα; Οι ΗΠΑ αν ήθελαν θα μπορούσαν! Μια ισχυρή, σοβαρή Ελλάδα θα μετρούσε σε φίλους και εχθρούς. Γιατί μας υπολογίζει η Τουρκία; Ούτε καν οι δορυφόροι της στα Βαλκάνια, μας σέβονται, μας φοβούνται…Στο Κόσσοβο; Στα πρώην ελληνικά χωριά της Αλβανίας, στα Σκόπια όλα καλά; Στα χωριά της Καλαβρίας κανένας Δάσκαλος… για ελληνικά; Στην Κύπρο όλα καλά;
Κοντός ψαλμός αληλούϊα. Σοβαρή και ισχυρή χώρα σεβαστή σε φίλους και εχθρούς θα έχουμε μόνο όταν σοβαρευτούμε ως πολίτες, ως λαός. Τόσες καλπαζιές κάθε τρεις και λίγο κι ακόμη, δεν βάζουμε μυαλό σε Κύπρο κι Ελλάδα…
Και επειδή αγωνιούμε για το φονικό στη Γάζα, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τον Ραϋμόν Αρόν: «η πολιτική εξίσωση των λαών μπορεί να γίνει μόνον με εκκαθάριση, με γενοκτονία». Τούτου γενομένου, η λογική λέει πως Κούρδοι και Παλαιστίνιοι αργά ή γρήγορα θ΄αποκτήσουν κυριαρχία κι οντότητα σε εδάφη δυστυχώς ελάσσονα. Εδώ κι 100 χρόνια δεν επιθυμούν οι μεγάλοι παίκτες, μεγάλες σ’ έκταση χώρες, σε νευραλγικές θέσεις.
Το άδικο και η ανομία φέρνει τον πόλεμο κι ένας διακοσμητικός ΟΗΕ αντί να σβύνει εντάσεις δίνει χώρο, σε πολεμοχαρείς κυβερνήσεις για πολύχρονους αιματηρούς πολέμους, για ντε φάκτο καταστάσεις, για δυστυχία και όλεθρο. Το μάρμαρο δεν το πληρώνουν οι ηγεσίες αλλά ο άμαχος πληθυσμός. Εγκλήματα κατά συρροή, εγκλήματα διαρκείας.
Όταν οι φωτιές όλο και πλησιάζουν, μόνον αμέριμνοι δεν μπορούμε νάμαστε. Η απομάκρυνση του ισχυρού Δένδια απ΄το ΥΠΕΞ, μόνον τις ΗΠΑ βοηθά. Δεν περιμένω η ασήμαντη μέχρι την υπουργοποίησή της, υφυπουργός Παπαδοπούλου να πιάσει λαγούς… στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με τους Τούρκους. Κάτι ξέραν οι Λατίνοι όταν έλεγαν:” Si vis pacem, paro belum, «Αν θες την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο» και οι έφεδροί μας είναι ξεχασμένοι κι ανεκπαίδευτοι εδώ και 50 χρόνια.
Καλό βόλι amigos
* O Πέτρος Ιωάννου είναι απόμαχος εκπαιδευτικός και διαχειριστής της enotikos.gr