- Μια ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ανδρέας Βορύλλας, στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, με την πώληση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, το καναδικό fund PSP Investments το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα του συνταξιοδοτικού ταμείου του δημόσιου τομέα στον Καναδά θα κατέχει πάνω από το 50% του Μετοχικού Κεφαλαίου του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Έτσι, «τα μελλοντικά κέρδη του αεροδρομίου θα χρηματοδοτούν τις συντάξεις των Καναδών δημοσίων υπαλλήλων» με αποτέλεσμα οι Καναδοί συνταξιούχοι να «καρπώνονται τα μελλοντικά κέρδη του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, διασφαλίζοντας ακόμα πιο υψηλές συντάξεις και αντίστοιχο βιοτικό επίπεδο».
Μέτοχοι του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σήμερα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το Καναδικό Fund PSP Investments μέσω δύο θυγατρικών του (40%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ανδρέας Βορύλλας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 «είχε έσοδα 436 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% έναντι των 357 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022».
«Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 322 εκατ. από τα 248 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 42% στα 188 εκατ. από 132 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ.
Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Βορύλλας, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση με μία βιαστική εκτίμησή της απώλεσε έσοδα του ελληνικού δημοσίου δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με την έκδοση δικαιωμάτων κτήσης 10.369.217 μετοχών της εταιρείας ΑΕΡΟΠΟΡΊΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Α.Ε..
«Να θυμίσουμε ότι από τα 120 εκατ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης, τα 60 εκατ. ευρώ ήταν μη επιστρεπτέα προκαταβολή και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την έκδοση δικαιωμάτων κτήσης 10.369.217 μετοχών της εταιρείας ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Α.Ε..», ανέφερε ο Ανδρέας Βορύλλας.
Όπως είπε, η μετοχή της «εταιρείας την 5.1.2024 έκλεισε στα 11,48 ευρώ, ενώ κινήθηκε ανοδικά το τελευταίο τρίμηνο με ελάχιστη τιμή 9,43 ευρώ και μέγιστη τα 12,16 ευρώ.»
«Η τιμή που έλαβε το Ελληνικό Δημόσιο με το Ιδιωτικό Συμφωνητικό ανέρχεται σε τιμή ανά μετοχή 8,23 ευρώ (85.389.669 ευρώ τίμημα διά 10.369.217 μετοχές)», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, αν η συναλλαγή «είχε γίνει με τιμή κλεισίματος της 5.1.2024, το τίμημα θα ανερχόταν σε 119 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ με βάση την μέση τιμή του τελευταίου τριμήνου στα 114,3 εκατ. ευρω», την ώρα που όπως υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, ο «χρόνος άσκησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου έληγε 3.7.2026, οπότε δεν υπήρχε χρονική πίεση για την διενέργεια της συναλλαγής».
«Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι δεν επιλέχθηκε η κατάλληλη περίοδος για την άσκηση του δικαιώματος του Δημοσίου για την πώληση των εν λόγω δικαιωμάτων απόκτησης μετοχών. Ακόμα και 3 με 4 μήνες μετά το τίμημα θα ανερχόταν σε 110 με 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή εκτιμούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιπλέον όφελος της τάξεως από 25 ως 35 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Βορύλλας.
Πώς οι συνταξιούχοι του Καναδά βρήκαν την κότα με το χρυσό αυγό στην Ελλάδα – Το λάθος της κυβέρνησης με την Aegean που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια
πηγή: SPORTIME
Υ.Γ. από enotikos: Στη χρεοκοπία Τρικούπη είχαν δώσει έσοδα από προϊόντα μονοπωλίου, αλάτι, σπίρτα, σμύριδα Νάξου, πετρέλαιο, τραπουλόχαρτα. Τώρα, στην 7η κατά σειράν χρεοκοπία παρέδωσαν ”τα πάντα όλα” κατά Αλέφαντον, μέχρι και τον ”Αριστέα” Λάρισας, κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Οι ίδιοι που μας καβάτζωσαν τα μνημόνια, κυβερνούν ακόμη και καμαρώνουν από πάνω, διότι γλύτωσαν τον τόπο, οδηγώντας την Ελλάδα από άτακτη χρεοκοπία σε τακτική. Αυτό λέγεται αγυρτία, αλητεία και καταλήστευση… Όχι δημοκρατία.