Κώστας Καραμανλής – Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, εάν ο πρώτος κρατήσει χαμηλούς τόνους το επόμενο διάστημα, «αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κυβέρνηση». Η Ν.Δ. προσβλέπει σε μια περίοδο νηνεμίας έπειτα από τη διαγραφή του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού. Φωτ. INTIME / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Η τακτική του Μαξίμου για συσπείρωση της Κ.Ο. μετά τη διαγραφή Σαμαρά και ο έτερος «πρώην»
25/11/2024 /// Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Στο Μαξίμου, μία εβδομάδα μετά τη διαγραφή Σαμαρά, επικρατεί ψυχραιμία και πίστη πως η απόφαση ήταν απολύτως σωστή «όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα». Η πεποίθηση μάλιστα πως ο Αντώνης Σαμαράς επεδίωκε τη διαγραφή του, η οποία ήταν τελικά μονόδρομος, είναι εδραιωμένη, όπως και η προσπάθεια για «φυγή προς τα εμπρός». Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως μία διαγραφή ενός πρώην πρωθυπουργού με την ιδιοσυγκρασία μάλιστα του κ. Αντώνη Σαμαρά, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, που είναι ακόμη αφανείς.
Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι οι περαιτέρω διαρροές προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Η τάση αυτή προϋπήρχε και μπορεί να ενταθεί μετά τη διαγραφή ενός «σκληρού δεξιού». Ο αντίλογος είναι ότι όσοι συμφωνούσαν με τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είχαν ήδη μετακινηθεί δεξιότερα της Ν.Δ.
Στο Μαξίμου επιμένουν ότι η κριτική Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά «είναι αβάσιμη» καθώς η Αθήνα «ούτε έχει αλλάξει γραμμή ούτε πρόκειται να αλλάξει», ενώ η άμυνα της χώρας έχει ενισχυθεί μετά πολλές δεκαετίες. Δεύτερον, οι αποστάσεις που πήρε προσωπικά ο πρωθυπουργός από τη woke ατζέντα ήταν «μήνυμα προς όλο το κόμμα», σημειώνει αρμόδια πηγή, ότι τα μηνύματα από τις εκλογικές τάσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν ληφθεί και αναλυθεί.
Οπως λέει άλλο κυβερνητικό στέλεχος, η διαγραφή Σαμαρά, ακόμη και «ασυναίσθητα», θα στρίψει το καράβι πιο δεξιά, ώστε η κυβέρνηση να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι «αποστρέφεται» στελέχη σαν τον πρώην πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα στο Μαξίμου βλέπουν πως το δίπολο με το ΠΑΣΟΚ αποδίδει, καθώς ξυπνάει «μνήμες», δίνοντας στη Ν.Δ. το έναυσμα για να συσπειρώσει την παραδοσιακή βάση της.
Το κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελε βουλευτές που δηλώνουν φίλοι του κ. Σαμαρά να παίρνουν αποστάσεις από την ακραία επίθεση που εξαπέλυσε στην τελευταία του συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται πως και τυχόν διαρροές θα συγκρατηθούν και ο πρώην πρωθυπουργός θα απομονώνεται ως πρόσωπο. Στη Ν.Δ. θέλουν να αποκοπούν από τον κ. Σαμαρά, όχι από τους Σαμαρικούς.
Καταλλαγή
«Δεν θα χαρίσουμε βουλευτές»: Η φράση αποδίδεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» ειπώθηκε μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Η μετάφρασή της είναι σαφής. Μετά την ηχηρή διαγραφή το Μαξίμου θα ακολουθήσει μία τακτική ήπιων τόνων που «θα αγκαλιάσει» τους βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως το Μαξίμου δεν θα «επιπλήττει» κάποιον βουλευτή αν εκφράζει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Αντιθέτως. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέλει αυτή τη στιγμή βουλευτές που να δηλώνουν φίλοι του κ. Σαμαρά, αλλά ταυτόχρονα να παίρνουν αποστάσεις από την επιλογή της ακραίας επίθεσης που εξαπέλυσε στην τελευταία του συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι και τυχόν διαρροές θα συγκρατηθούν και ο κ. Σαμαράς θα απομονώνεται ως πρόσωπο. Στη Ν.Δ. θέλουν να αποκοπούν από τον κ. Σαμαρά, όχι από τους Σαμαρικούς.
Η προσοχή του Μαξίμου ούτως ή άλλως την τελευταία εβδομάδα έχει στραφεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με μπαράζ επαφών. Στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού θεωρούσαν «κρίσιμα» τα πρώτα 24ωρα, ώστε το «χειρουργείο» να μην έχει επιπλοκές. Ο στόχος επετεύχθη. Το ερώτημα είναι όμως εάν αυτή η νηνεμία θα συνεχιστεί. Εως τώρα κανείς δεν έχει βγει δημόσια να υποστηρίξει όσα είπε ο κ. Σαμαράς. Ακόμα και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, που θεωρείται του «περιβάλλοντός» του, πήρε αποστάσεις από τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Υπάρχει όμως και ανάποδη ανάγνωση: η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών δεν πήρε καν θέση για το θέμα. Συνεπώς υπάρχει και μια άτυπη «στάση αναμονής».
Και ο ίδιος ο Σαμαράς; Πώς θα πορευθεί στη δεύτερη «εξορία» του από τη Ν.Δ.; Θα ρίξει τους τόνους ή θα συνεχίσει να πυροβολεί κατά ριπάς; Οι πρώτες ενδείξεις είναι προς τη δεύτερη κατεύθυνση, καθώς για παράδειγμα κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού σκέπτεται σοβαρά να μην ψηφίσει θετικά. Βουλευτής που γνωρίζει καλά τον πρώην πρωθυπουργό εκτιμούσε ότι «όποιος λέει ότι ο Σαμαράς θα κάνει πίσω, δεν τον ξέρει καθόλου καλά». Στο παρασκήνιο δε, ήδη μεσαία στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό δείχνουν πως κινούνται για άλλες πολιτείες, με επικρατέστερο προορισμό την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Οσον αφορά την ίδρυση νέου κόμματος, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ως επικρατέστερο σενάριο.
Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα πορευθεί ο πρώην πρωθυπουργός με μετά τον δεύτερο εξοστρακισμό του από τη Ν.Δ. Θα ρίξει τους τόνους ή θα συνεχίσει να πυροβολεί κατά ριπάς; Οι πρώτες ενδείξεις είναι προς τη δεύτερη κατεύθυνση. Βουλευτής που τον γνωρίζει από παλιά, πάντως, σχολίαζε πως «όποιος λέει ότι ο Σαμαράς θα κάνει πίσω, δεν τον ξέρει καθόλου καλά».
Η «συνεννόηση των δύο»
Αναπόφευκτα μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο τρόπος που θα κινηθεί ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποκτά αυξημένη βαρύτητα. Κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στην «Κ» πως εάν ο Κώστας Καραμανλής κρατήσει χαμηλούς τόνους το επόμενο διάστημα, «αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κυβέρνηση». Η πρώτη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού την Παρασκευή λειτούργησε μάλλον κατευναστικά. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τις γνωστές ανησυχίες του για την Τουρκία, και πήρε θέση κατά της διαγραφής Σαμαρά με τη φράση πως «η άλλη γνώμη ακόμα και η έντονη κριτική δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής». Η απόλυτη αναφορά του πάντως ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει», αποτελεί το κλειδί των «εξελίξεων». Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν μάλλον με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής βγήκε οικειοθελώς από την «κούρσα» γιατί τους βγάζει από τη δύσκολη θέση έναντι των υποστηρικτών του. Από την άλλη όμως υπάρχει και διαφορετική ερμηνεία. Η απόφαση του κ. Καραμανλή να ξεκόψει τη συζήτηση αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η απόσταση με τη σημερινή Ν.Δ. είναι τόσο μεγάλη που δεν θα ήθελε ακόμα και το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ποια εκδοχή ευσταθεί περισσότερο θα φανεί το επόμενο διάστημα, αφού ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάρει την απόφαση ότι η περίοδος της σιωπής έχει παρέλθει και οι συχνές παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα θα συνεχιστούν. Πολλοί στο παρασκήνιο ωστόσο δηλώνουν βέβαιοι πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση και αυτό που είδαμε την τελευταία εβδομάδα ήταν ένα κομμάτι μόνο του κοινού παζλ που φτιάχνουν. Δηλαδή ο κ. Καραμανλής επειδή ποτέ δεν ήθελε να είναι «υποψήφιος» για την Προεδρία, πήρε μία πάσα από τον κ. Σαμαρά να απορρίψει μια πρόταση που έως τώρα ήταν μόνο φημολογία. Το ύφος πάντως του κ. Καραμανλή και το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε δεν εξήψαν τα πάθη, κάτι το οποίο άρεσε στο Μαξίμου, που προσπαθεί να διαχωρίσει τη στάση του έναντι των δύο πρώην πρωθυπουργών. «Πλέον είναι μονόδρομος για να κρατηθεί η νηνεμία», αναφέρει υπουργός της κυβέρνησης, καθώς «δεν μπορείς να έχεις απέναντι και τους δύο πρώην».
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μαξίμου: Επιχείρηση «αλλαγή σελίδας»
Κώστας Καραμανλής: «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία» – Σαφείς αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά