Το μίσος, δεν γεννά αγάπη. Με το μίσος δεν μπορούμε να ξανακατακτήσουμε τον κόσμο. Μια επανάσταση που την εμπνέει το μίσος είτε θα αποτύχει τελείως είτε θα οδηγήσει σε νέα καταπίεση που μπορεί και να ονομάζεται «αναρχική» – μήπως οι σημερινές κυβερνήσεις δεν ονομάζονται «φιλελεύθερες»; – αλλά που δεν θα είναι καθόλου λιγότερο καταπιεστική και που δεν θα αργήσει να δημιουργήσει όλες τις συνθήκες τις οποίες γεννά αναπόφευκτα η καταπίεση.
Ερρίκο Μαλατέστα*, ολίγη θεωρία, Παρίσι, 17 Αυγ. 1882
Περισσότερα κείμενα του Ερρίκο Μαλατέστα εδώ: https://erricomalatesta.info/
*Ο Ερρίκο Μαλατέστα (Errico Malatesta, 14 Δεκεμβρίου 1853 – 22 Ιουλίου 1932) ήταν Ιταλός αναρχικός. Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής βρισκόταν σε εξορία από την πατρίδα του, την Ιταλία και συνολικά πέρασε πάνω από δέκα χρόνια στη φυλακή. Η πρώτη από μια σειρά συλλήψεων ήρθε στα δεκατέσσερά του, όταν συνελήφθη επειδή έγραψε, ένα «αναιδέστατο»γράμμα που στον βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Β΄ και παραπονέθηκε για την αδικία που επικρατούσε στην περιοχή.
Ο Μαλατέστα αρχικά σπούδαζε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης – ωστόσο, απεβλήθη το 1871 επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση. Έγραψε και εξέδωσε ριζοσπαστικές εφημερίδες, ενώ ήταν φίλος του Μιχαήλ Μπακούνιν.
Ο ιστορικός και βιογράφος του Μαλατέστα Τζιαμπιέτρο «Νίκο» Μπέρτι, αναφέρει: «Ο Μαλατέστα είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης της εποχής του, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, αναφορικά με το ηθικό του βάρος, είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους ανθρώπους της εποχής του, συγκρινόμενος μ’ έναν Γκάντι, έναν Τολστόι, μ’ αυτούς τους γίγαντες του 19ου και 20ού αιώνα … Πως μπορούμε ν’ αρνηθούμε αυτό το μεγαλείο; Σαφώς ο Μπακούνιν επινόησε τον αναρχισμό, αλλά ο Μαλατέστα είναι ο ολοκληρωμένος αναρχικός και ακόμη ο πλέον σύγχρονος, και το αναρχικό κίνημα και ο αναρχισμός θα ήταν αδιανόητα χωρίς αυτόν».