18/10/2024
του Χρήστου Ξηρομερίτη
69 λοιπόν…
Ως αριθμός προκαλεί διάφορους συνειρμούς. Ως ηλικία, σε φέρνει αντιμέτωπο με νέα τάξη πραγμάτων, την οποία προσπαθείς να γνωρίσεις, να αντιληφθείς, να αποδεχτείς και να προσαρμοστείς σ’ αυτή.
Δύο φορές στη ζωή του ανθρώπου, το σώμα υφίσταται αναπόφευκτες αλλαγές. Μια φορά από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση και τη δεύτερη κατά τη γήρανση.
Αλλάζουν πολλά σ’ αυτή την ηλικία.
Αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι τα ρήματα ή ο χρόνος των ρημάτων, που χρησιμοποιείς, δεν είναι πια ο σωστός και πρέπει να συνηθίσεις να χρησιμοποιείς πιο συχνά τον παρατατικό. Δεν ξέρεις, αλλά ήξερες, δεν θυμάσαι, θυμόσουν, δεν μπορείς, μπορούσες, δεν αντιλαμβάνεσαι κ.ο.κ..
- Τα αντικείμενα δεν τα βρίσκεις πάντα στο σημείο που νόμιζες ότι τα άφησες, αλλά κάπου όπου έτυχε να τα αφήσεις με την κεκτημένη σιγουριά του παρελθόντος.
Πολλά και πολλοί επίσης σου θυμίζουν αυτή την αλλαγή.
- Ο ύπνος δεν είναι όπως πριν, αλλά διακόπτεται συχνά. «Κλέφτικο» τον χαρακτήρισε κάποιος μεγαλύτερος, που ξέρει.
- Από τους γιατρούς ακούς να σου λένε, “για την ηλικία σας καλά είστε, αλλά κλείστε πάλι ένα ραντεβού να σας ξαναδώ σε έξη μήνες”.
- Τα προβλήματα στα μάτια δεν διορθώνονται πια με γυαλιά ή σταγόνες και, όπως λέει ο οφθαλμίατρος, «βλέπω κάτι που μάλλον οφείλεται στην ηλικία και πρέπει να τα ελέγχουμε στο εξής πιο συχνά».
- Τα φάρμακα τα ταξινομείς, για να μην τα μπερδεύεις, ή να μην ξεχνάς αν πήρες το ένα ή το άλλο…
- Όταν ο γιατρός σου μιλάει για τον προστάτη, δεν αναφέρεται στον Άγιο, αλλά στη γεροντική πάθηση.
- Τα περισσότερα Mails που λαμβάνεις σε ενημερώνουν για την έκδοση ή την εκτέλεση της φαρμακευτικής συνταγής.
- Να σηκώσεις κάτι από το δάπεδο, θέλει μια άλλη στάση του σώματος, περισσότερο κόπο και ενίοτε συνοδεύεται από ήχους διαφόρων εντάσεων και ηχοχρωμάτων.
- Οι νεότεροι σε ρωτούν με απορία, γιατί έχεις ανεβασμένο τον ήχο στη συσκευή σου.
- Οι γνωστοί σε ρωτούν με απορία, «ακόμα εργάζεσαι!» και οι άγνωστοι, από πότε ζεις με σύνταξη.
- Ακούς να μιλάνε για ηλικιωμένους και διαπιστώνεις ότι μιλούν για συνομήλικούς σου.
- Οι νεότερες γυναίκες μιλούν ελεύθερα μαζί σου, επειδή ξέρουν ότι στην… ηλικία σου δεν πρόκειται να το παρεξηγήσεις.
- Οι εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων σου ζητούν επιπρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη, επειδή μάλλον, στατιστικά ίσως, γνωρίζουν ότι τα αντανακλαστικά στην ηλικία αυτή είναι περιορισμένα και ο κίνδυνος να προκαλέσεις ζημιά μεγαλύτερος.
- Για τον ίδιο λόγο, λένε, σου ζητούν σε τακτά διαστήματα να ανανεώνεις και την άδεια οδήγησης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο για την είσπραξη του παράβολου.
- Κάποιοι σε ρωτούν πως νιώθεις ή πως περνάς, “σ’ αυτή την ηλικία”, σαν να περιμένουν να πάρουν πληροφορίες για τον “άλλο κόσμο”.
- Αν εκφράσεις κάποιο παράπονο, κάποια διαμαρτυρία, για αυτή τη… νέα τάξη πραγμάτων που βιώνεις, σου λένε, “μην ξεχνάς ότι είσαι σχεδόν εβδομήντα”.
Με όλα αυτά που διέπουν την καθημερινότητά σου, αρχίζεις να ψάχνεις και τα θετικά, επειδή έτσι λειτουργεί η ψυχή. Προσπαθεί από κάπου να πιαστεί για να μην χάσει την περπατησιά της. - Κοιτάς πίσω σου και βλέπεις μια ολόκληρη ζωή, με τα καλά της και τα κακά της. Τα καλά τα θυμάσαι με χαρά, τα κακά σου θυμίζουν πόσο χρήσιμα ήταν, για να καταλάβεις ότι τα καλά δεν ήταν αυτονόητα και ήσουν ευλογημένος που τα βίωσες.
- Κοιτάζεις κάτω και βλέπεις ότι είσαι στα πόδια σου και υγιής.
- Κοιτάζεις μέσα σου και νιώθεις κατασταλαγμένος.
- Κοιτάζεις γύρω σου και βλέπεις τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, τους συγγενείς και φίλους, ανθρώπους που αγαπάς, σ’ αγαπούν και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Η καλή επικοινωνία μαζί τους σε κάνει ευτυχισμένο, ως μέρος ενός κοινωνικού συνόλου.
- Κοιτάζεις δίπλα σου, και βλέπεις μια σύντροφο που πολύ σου αρέσει που είναι στη ζωή σου και περνάς ευτυχισμένα μαζί της.
- Κοιτάζεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες που σου έδωσε η ζωή, και βρίσκεις τη δύναμη και τη σοφία να κάνεις αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, τα γεράματα δηλαδή, μια ευχάριστη καθημερινότητα.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, και με δεδομένο ότι το ζητούμενο της ζωής είναι η ευτυχία, μπορώ να πω ότι είμαι καλά.
Να‘μαστε καλά και του χρόνου, να μπορούμε να επικοινωνούμε και να μιλάμε για τα υπέρ και τα κακά αυτής της ζωής.
Το Υ.Γ. μου: Μυριόχρονος αγαπητέ Χρήστο