28 Αυγούστου 2024
Μεταξύ άρδευσης των καλλιεργειών και Παγασητικού δεν υπήρχε φορέας να πάρει την απόφαση, λέει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
- «Μπαλάκι» μεταξύ των θεσμικών φορέων που αποποιούνται της ευθύνης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, που έχουν γεμίσει τις ακτές, αλλά και τη θάλασσα του Βόλου. Η αγωνία των πολιτών για το θέαμα και τη δυσοσμία, έχει μετατραπεί σε οργή, αφού ακόμη δεν είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί και την τεράστια δυσφήμιση του τουρισμού.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ευθύνη, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η περιφέρεια είναι υπεύθυνη για να κλείσει το θυρόφραγμα, αλλά όταν είναι σίγουρη ότι το αρδευτικό νερό που έρχεται από τον Πηνειό δεν θα πλημμυρίσει τις περιοχές. Δεν έχει ευθύνη για τα ψάρια και για να λύσουμε το πρόβλημα». Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Αννας – Μαρία Παπαδημητρίου και του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμός Λιμένος Βόλου Σωκράτη Αναγνώστου.
Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας έκλεισε χθες εκτάκτως, αντί για την Παρασκευή που ήταν προγραμματισμένο, λόγω μίας μεγάλης επιχείρησης που στήθηκε, και παρείχε εξηγήσεις για ποιον λόγο δεν μπορούσε να κλείσει νωρίτερα, όπως αναρωτιούνται εκατοντάδες πολίτες.
«Για να κλείσει το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει η παροχή του αρδευτικού νερού, το οποίο φτάνει στην Κάρλα από τον Πηνειό. Η παροχή αρδευτικού νερού έκλεισε χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ. Οι άνθρωποι πότιζαν. Δεν υπήρχε δυνατότητα να τους πεις “σταματήστε το πότισμα”» ανέφερε ο κ. Κουρέτας επισημαίνοντας ότι η «βαλβίδα ασφαλείας» είναι το αντλιοστάσιο της Πέτρας, δίπλα στο οποίο υπήρχε αντλιοστάσιο το οποίο ήταν πλημμυρισμένο και δεν υπήρχε πρόσβαση. «Επιδιορθώνουμε, λοιπόν, το αντλιοστάσιο της Πέτρας, το οποίο θα ρίχνει το νερό στον ταμιευτήρα, κλείνει το θυρόφραγμα και ταυτόχρονα σταματάμε την παροχή του αρδευτικού νερού» εξήγησε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ψάρια που κολυμπάνε μέσα στο πλημμυρικό νερό, έχουν προέλθει από τους ταμιευτήρες που έσπασαν, με αποτέλεσμα αυτά να …δραπετεύουν και να πολλαπλασιαστούν.
«Δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί αυτό το πράγμα; Πρακτικά όχι. Γιατί θα έπρεπε όλη την περίοδο να είχαμε μέσα στους ταμιευτήρες καΐκια με δίχτυα, σε ένα πολύ χαμηλό βάθος, με αποτέλεσμα να μην γινόταν. Σε όση βιβλιογραφία ανέτρεξα, σε όσα πανεπιστήμια και σε όσες υπηρεσίες απευθύνθηκα τον τελευταίο μήνα, κανείς δεν μπορούσε να βρει έναν τρόπο αντιμετώπισης. Το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο, σε μία με δύο ημέρες, όμως, θα σταματήσει» τόνισε.
Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν δυνατόν να ληφθούν νωρίτερα μέτρα για το φαινόμενο της εμφάνισης χιλιάδων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό ο κ. Κουρέτας είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ανώτερος φορέας που να έχει δικαιοδοσία να ελέγξει την ποσότητα του αρδευτικού νερού, την πορεία του νερού, αλλά και πόσο μεγάλος θα ήταν ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν περιοχές.
«Αν υπήρχε φορέας που θα έλεγε στην περιφέρεια να κλείσει το θυρόφραγμα, θα το κάναμε. Εχω ευθύνη, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η περιφέρεια είναι υπεύθυνη για να κλείσει το θυρόφραγμα, αλλά όταν είναι σίγουρη ότι το αρδευτικό νερό δεν θα πλημμυρίσει τις περιοχές. Εμείς δεν έχουμε ευθύνη να λύσουμε το πρόβλημα των ψαριών. Εμείς έχουμε την ευθύνη να λειτουργήσουμε συγκεκριμένες δομές, όταν υπάρχει αντίστοιχη γνώση για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει μία πρόνοια τα ψάρια αυτά τα οποία έρχονται, συνεχώς να μαζεύονται. Θα μπορούσε…» επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για την περισυλλογή των ψαριών, καθώς πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο.
Πολίτες κάνουν λόγο για καθυστερημένη αντίδραση των θεσμικών φορέων στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Ενώ η εμφάνιση των πρώτων νεκρών ψαριών έγινε στα μέσα Ιουλίου, χρειάστηκε παραπάνω από ένας μήνας, ώστε να παρθούν μέτρα.
«Δεν ήξερα πώς θα εξελιχθεί, αλλά ήξερα ότι το αρδευτικό νερό δεν θα σταματήσει. Αρα το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει. Σκεφτόμουν ότι κάποια στιγμή που θα μειωθεί το αρδευτικό νερό, ενδεχομένως θα δημιουργούταν πρόβλημα με τα ψάρια. Το βλέπαμε να έρχεται, αλλά δεν είχαμε και εναλλακτική να το σταματήσουμε. Αναγκαστικά εκ των υστέρων» εξήγησε ο κ. Κουρέτας και πρόσθεσε «Την απόφαση αν είναι πιο σημαντική η άρδευση των παρακάρλιων περιοχών ή ο Παγασητικός κόλπος δεν μπορεί να την πάρει κανείς. Γιατί δεν υπάρχει κάποιος φορέας να καθορίζει το πόσο νερό θα πέσει, πόσο θα διαρκέσει και πόση είναι η ξηρασία».
Τι λέει ο ΟΛΒ
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου επεσήμανε ότι ο οργανισμός αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν είναι εκείνος που το δημιούργησε.
«Είχαμε κάποια περιστατικά, αλλά μικρά, μέχρι πριν από 10 ημέρες, οπότε και ήρθαν μεγάλες ποσότητες. Από εκεί και πέρα αρχίσαμε να τα μαζεύουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες. Αλλά ο όγκος των ψαριών είναι μεγάλος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνώστου επισημαίνοντας ότι χθες το πρωί τοποθετήθηκε το ειδικό δίχτυ, ώστε να μειωθούν αρκετά οι ποσότητες των ψαριών.
«Θα πρέπει να μαζεύουμε το δίχτυ κάποιες ώρες, να μαζεύουμε τα ψάρια και να το ξανατεντώνουμε σε εκείνα τα σημεία. Είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνάμεις έχουμε να το αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε αυτά τα ψάρια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νέες δειγματοληψίες
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον περιφερειάρχη έχουν ξεκινήσει καινούριες δειγματοληψίες στα νερά του Παγασητικού για να ελεγχθεί η κατάσταση του νερού.
«Σε μερικές μέρες θα έχουμε την εικόνα, εφόσον μπήκαν τα ψάρια. Οι δειγματοληψίες αφορούν τα νερά και όχι τα ψάρια. Δεν γίνονται δειγματοληψίες στα ψάρια, τα οποία μαζεύονται και οδηγούνται προς καύση. Οσον αφορά την ποιότητα των αλιευμάτων δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη όσο περιμένουμε τα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Κουρέτας.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: