Εις μνήμην
26/06/2024
- Η Κρανιά αποχαιρετά τη Βίκυ Μαλαβάκη-Degurse (Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου, 2015-2017).
Σεβόμενοι την επιθυμία της οικογένειας της ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς περίμενε να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Βρέστη της Γαλλίας για να αποχαιρετήσει με τη σειρά του τη Βίκυ Μαλαβάκη-Degurse.
Παρόλο που έζησε και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εκτός Ελλάδας, δεν πέρασε ούτε μία χρονιά που να μην έρθει στο χωριό, εμπνέοντας την ίδια αγάπη για το τόπο μας στον άντρα της Xavier.Φρόντισε επίσης ώστε τα παιδιά της Jean-François, Diane και Alex να νιώθουν την Κρανιά αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς τους.
Η Βίκυ ήταν μια Κρανιώτισσα που σ’ όποιο μέρος του κόσμου και να βρισκόταν, η Κρανιά ήταν πάντα το σημείο αναφοράς , το κέντρο της.
Από τους Κρανιώτες δεν θα λείψει μόνο μια πολύ αγαπημένη φίλη ,ή ένα αγαπητό μέλος της καλοκαιρινής μας κοινότητας, αλλά και ένα άτομο με δυναμισμό, με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς και με μεγάλη αγάπη και έγνοια για το χωριό.
Διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου για τις χρονιές 2015-2017, με αστείρευτη διάθεση να προσφέρει την ενέργεια της και την εμπειρία της, την προερχόμενη από την επαγγελματική της δραστηριότητα σε μεγάλους οργανισμούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο, προς όφελος του χωριού. Για δύο χρόνια αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της σ’ αυτό τον σκοπό, εργαζόμενη άοκνα με όραμα και ανιδιοτέλεια. Με καινοτόμα προσέγγιση, δεκτική σε καινούριες ιδέες, κατάφερε να δώσει μια νέα πνοή στον σύλλογο, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υλοποιώντας δράσεις που άλλαξαν το προφίλ του Συλλόγου.
Ενδεικτικά:
Κατά τη θητεία της το χωριό απέκτησε το δικό του logo, που τυπώθηκε σε μπλουζάκια και χρηστικά είδη (Εκτός από ένα σημαντικό έσοδο για τον Σύλλογο, το «Λα κόρνο» μ’ αυτό τον τρόπο ταξιδεύει σ’ όλο τον πλανήτη).
Εγκαινιάστηκε και έγινε θεσμός το πάρτι στο Μύλο για τους νέους του χωριού.
Για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του, το Μουσείο καθαρίστηκε εκ βάθρων, καθώς και όλα του τα υφαντά υπό την καθοδήγηση μουσειολόγου, και άνοιξε τις πόρτες του για τους Κρανιώτες με βραδινές προβολές ταινιών.
Καθιερώθηκε « ο περίπατος του κράνου» ,με πεζοπορία για μάζεμα του καρπού από τα δέντρα του χωριού και γευσιγνωσία των προϊόντων του.
Οργανώθηκαν νέες δράσεις για παιδιά και μεγάλους: Εργαστήρια γνωριμίας με τον αργαλειό, παρασκευής παραδοσιακής πίτας και ψωμιού, τραχανά, παραδοσιακού βούτυρου, γιαουρτιού, μαρμελάδας από άγρια φρούτα της περιοχής, κατασκευών κ.ά. (στο Μουσείο, στον Μύλο, στην πλατεία). Διοργανώθηκαν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές φωτογραφιών και ταινιών, καθώς και ομιλίες για τα βότανα και τον φυτικό πλούτο της περιοχής μας. Καθιερώθηκε η εκδήλωση «Ένα χωριό μετράει τ’ άστρα» (μια βραδιά παρατήρησης αστεριών με τηλεσκόπιο και μετά μουσικής, στα Λιβάδια στα Κονάκια).
Εγκαινιάστηκε η αίθουσα «Κώστα Βίρβου» στο Μουσείο, με τη δωρεά προσωπικών αντικειμένων από την οικογένεια του στιχουργού, και πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στη μνήμη του.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε μεγάλος χειμερινός χορός.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας της κατασκευάστηκε το νέο οστεοφυλάκιο στο νεκροταφείο του χωριού και επιδιορθώθηκε η στέγη του Μύλου.
Όλα αυτά κατέστησαν δυνατά χάρη στη Βίκυ, η οποία συνεργάστηκε με φορείς και συλλόγους, ενεργοποίησε ιδιώτες για δωρεές, φίλους και γνωστούς για την τεχνογνωσία τους, χτύπησε πόρτες με πείσμα και επιμονή, και κυρίως ενεργοποίησε τον εθελοντισμό των Κρανιωτών. Ο δυναμισμός της και η φρέσκια πνοή που έδωσε στο Σύλλογο, χωρίς όμως να αγνοήσει τις δράσεις και την προσφορά των προηγούμενων συμβουλίων, ενέπνευσε τους συγχωριανούς μας να γίνουν ενεργοί κοινωνοί της δραστηριότητας του Συλλόγου .
Λίγους στόχους δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ,όπως τη χάραξη και τη σήμανση πεζοπορικών μονοπατιών καθώς και την ένταξη του Μουσείου σε πρόγραμμα επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού, έργο που έφτασε σχεδόν στην ολοκλήρωσή του αλλά δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω δυσκολίας ελεύθερης πρόσβασης στον χώρο. (Μένουν όμως ως εκκρεμότητα για όταν θα υπάρχει η δυνατότητα ή η βούληση να πραγματοποιηθούν.)
Η Βίκυ έβαλε την σφραγίδα της στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του χωριού μας, έχοντας το όραμα να συμπεριληφθούν στη δραστηριότητα του Συλλόγου μας όλες οι γωνιές της Κρανιάς και όλοι οι παραθεριστές και οι επισκέπτες και να γίνει η Κρανιά ένα χωριό για 12 μήνες τον χρόνο.
Βίκυ καλό σου ταξίδι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την έντονη προσωπικότητά σου, τη βραχνή σου φωνή, το βροντερό σου γέλιο και την αγάπη σου για το χωριό. Δεν θα ξεχάσουμε τη μορφή και την παρουσία σου, που όσο εντυπωσιακά δέσποζε στην Κρανιά το ίδιο εντυπωσιακά την αποχαιρέτησε μέσα σ’ ένα ελικόπτερο στις πλημμύρες του τελευταίου Σεπτέμβρη.
Σου δίνουμε την υπόσχεση ότι η παρακαταθήκη που άφησες στον τόπο θα μείνει στη συλλογική μνήμη μέσω του έργου σου.
Αντίο.
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου
Κείμενο : Κέλλυ Αποστολοπούλου
ΠΗΓΗ: