01.06.2024 /// Newsroom /// ΕΘΝΟΣ
- Ήταν ο στρατιωτικός διοικητής που ουσιαστικά υπερασπίστηκε την Κωνσταντινούπολη με τη ζωή του, πριν αυτή πέσει στα χέρια του Μωάμεθ του Β’. Και δεν ήταν ένας από τους Βυζαντινούς στρατηγούς· ένας Γενουάτης ήταν, ο Τζιοβάνι Τζουστινιάνι, που στην Ιστορία τον μάθαμε στην Ελλάδα ως Ιωάννη Ιουστινιάνη.
Ο Τζουστινιάνι, ήταν στρατιωτικός, μέλος μίας από τις σημαντικότερες οικογένειες της Γένοβας. Είχε γεννηθεί στη Χίο το 1411, εποχή που το νησί ήταν υπό γενοβέζικη κυριαρχία. Ο Τζουστινιάνι στα 22 του χρόνια είχε διοριστεί καστελάνος της Χίου, δηλαδή φρούραρχος.
Το 1453, το θάρρος του Τζουστινιάνι και η επιδεξιότητά του στην τέχνη του πολιορκητικού πολέμου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση της Κωνσταντινούπολης απέναντι στην στενή πολιορκία των Οθωμανών. Με προσωπική του πρωτοβουλία, ο Τζουστινιάνι, χρηματοδότησε και οργάνωσε εθελοντική, στρατιωτική αποστολή με δυο πολεμικά πλοία και επικεφαλής 700 ένοπλων συμπατριωτών του, αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη για να ενισχύσει την άμυνας της Πόλης. Από τις 26 Ιανουαρίου του 1453, ο Γενοβέζος πολέμαρχος, υπερασπιζόταν τα τείχη της Βασιλεύουσας.
Όταν εκδηλώθηκε η τελική μεγάλη επίθεση στις 29 Μαΐου του 1453, ο Τζουστινιάνι τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε στα τείχη. Οι ακριβείς συνθήκες τραυματισμού του Τζιοβάνι Τζουστινιάνι παραμένουν ασαφείς και οι πηγές διαφέρουν ως προς το αν τραυματίστηκε από βέλος βαλλίστρας ή θραύσματα οβίδας κανονιού, όπως επίσης αν η πληγή του ήταν στο χέρι, το πόδι ή τον κορμό· όποια και αν ήταν η αλήθεια, το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως ο τραυματισμός του τον έθεσε κυριολεκτικά εκτός μάχης, κάτι που προκάλεσε την πτώση του ηθικού ανάμεσα στους υπερασπιστές των τειχών όπου άρχισε να επικρατεί πανικός.
Από πολλούς ιστορικούς θεωρείται ότι ο Μωάμεθ Β΄ διέταξε γενική έφοδο ακριβώς όταν έμαθε από τους δικούς του την αποχώρηση του Τζουστινιάνι. Ήταν ευκαιρία που εκμεταλλεύθηκε, αφού μετά την αποχώρησή του Γενοβέζου, η άμυνα των Βυζαντινών εξασθένησε και η έκβαση της μάχης κρίθηκε από εκείνο το γεγονός.
Και εάλω η Πόλις! Και ο Τζουστινιάνι σύρθηκε από μια μικρή ομάδα των ανδρών του στο πλοίο του, που άνοιξε πανιά με πλώρη προς τη Χίο. Όμως, βαριά τραυματισμένος, ο Τζουστινιάνι και με την πληγή να μολύνεται, έπαθε γάγγραινα και πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 1η Ιουνίου του 1453. Ο τάφος του γενναίου στρατιωτικού υπάρχει ακόμη στη Χίο.
Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται καταχώρηση
από: Κων/νου Απόστολος | Σαβ, 01 Ιουνίου 2024
“Γιατί ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει”.. Τώρα τουρκεύουμε; γιατί… Η Κύπρος “ήταν μακριά” για τον “εθνάρχη” Καραμανλη – ενώ τα Φώκλαντ ήταν κοντά για τους Βρετανούς. Ο Κ. Σημίτης κυκλοφορεί ελεύθερος, ο Αλέκσι CHEAPrASS έχει ίδρυμα στο όνομα του – ο τυπάκος που αποκάλεσε “όχλο” τους ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ του, που ήταν αντίθετοι με το έγκλημα των Πρεσπών… Ο “επιτελικός” Κυριάκος Μ. (επιτελικά διαλύει την πατρίδα), Κασελάκης και Ανδρουλάκης οι “αντίπαλοί” του. (μαμά μου – φοβήθηκα!)
“ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ 2024”
Υ.Γ. από enotikos: Ο ιστορικός Ιωάννης Αντωνόπουλος επικαλείται διάλογο μεταξύ Μωάμεθ Β’ και αξιωματούχου του – με διαφεύγει τ΄όνομα – όπου ο Πορθητής του λέει: Τα μαζεύουμε, λύνεται η πολιορκία. Ο άλλος του απαντά, μη βιάζεσαι έχω πληροφορία απ΄τους μέσα πως θα βρεθεί λύση, λ.χ. μια πόρτα ξεχασμένη, ανοιχτή…
Είθισται τα κάστρα να πέφτουν και εκ των ένδον… Ειδικά με τη διαμάχη ενωτικών – ανθενωτικών στο αποκορύφωμα, όλα ήταν αναμενόμενα. Ο Αυτοκράτορας Κων. Παλαιολόγος ήταν για τους μισούς και παραπάνω, προδότης.
Η δήλωση του μετέπειτα Πατριάρχη Γεννάδιου ηγέτη της ανθενωτικής μερίδας: Καλύτερα τούρκικο φακιόλι (φέσι) παρά τιάρα των Λατίνων, λέει αρκετά!
πηγή: